سرطان دهان
سرطان دهان نوعی سرطان است که در هر بخشی از دهان میتواند گسترش یابد و امکان دارد در این قسمت ها رخ دهد:
-لب
-لثه ها
-زبان
-داخل بافت گونه ها
-سقف دهان
-کف دهان
سرطانی که در درون دهان رخ دهد را با نام سرطان دهانی و یا سرطان حفره ی دهانی می شناسند. اینوع از سرطان در دسته ی سرطان های سر و گردن قرار می گیرد. روش های درمانی سرطان دهان و دیگر سرطان های سر و گردن مشابه یکدیگرند.
علایم
علائم و نشانه های سرطان دهان ممکن است شامل موارد ذیل باشد:
-زخمی که التیام نمی یابد
-وجود زخم هایی که خونریزی می کنند
-ضخیم و برآمده شدن پوست یا پوشش دهان
-لق شدن دندان ها
-ضعیف شدن اتصالات دندان مصنوعی
-احساس درد در زبان
-احساس درد و یا سفتی فک
-دشواری در جویدن غذا همراه با احساس درد
-دشواری در بلع غذا همراه با احساس درد
-گلو درد
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علایمی آزار دهنده که دو هفته از بروز آنها میگذرد شما را رنج می دهد بهتر است در اولین فرصت به پزشک و یا دندانپزشک خود مراجعه کنید و قرار ملاقاتی را ترتیب دهید. پزشک شما ممکن است در ابتدا علل شایع بروز این نشانه ها و علایمی همچون عفونت و غیره را مورد بررسی قرار دهد.
علل
سرطان دهان زمانی در فرد رخ میدهد که سلول های لب یا دهان در DNA خود دچار تغییر و دگرگونی(جهش) شوند. وقوع جهش برای سلول های سرطانی امکان رشد را فراهم می آورد و با ادامه یافتن توسعه و رشد سلول های سرطانی نیز سلول های سالم نابود می شوند. انباشت سلول های سرطانی در دهان موجب تشکیل تومور می گردد. با گذشت زمان ، سلول های بیمار به دیگر قسمت های دهان، سر ،گردن یا حتی بخش های دیگر بدن گسترش پیدا می کنند.
اغلب این بیماری در سلول های نازک مسطح( سلول های سنگفرشی ) که خط لب و داخل دهان از این نوع می باشند ، شروع می شود. اکثر سرطان های دهانی ، سلول های کارسینوم سنگفرشی می باشند.
محققان هنوز موفق به کشف علت بروز جهش در سلول های سنگفرشی که به بیماری سرطان منجر می شود نیز نشده اند. اما پزشکان عواملی را تشخیص داده اند که می تواند خطر ابتلا به این بیماری را در فرد افزایش دهد.
عوامل خطر ابتلا به سرطان دهان
عواملی که می تواند خطر ابتلا را در افراد افزایش دهد عبارتند از:
-استعمال هر گونه دخانیات از جمله سیگار ، سیگار برگ، پیپ، جویدن تنباکو و مصرف انفیه
-مصرف بیش از حد مشروبات الکلی
-تابش نور شدید خروشید به لب ها
-انتقال ویروسی به نام پاپیلومای انسانی از طریق رابطه ی جنسی
-سیستم ضعیف ایمنی بدن
پیشگیری
هیچ راه اثبات شده ای جهت پیشگیری از سرطان دهان تا کنون معرفی نشده است. هر چند شما می توانید با استفاده از راهکارهای ذیل خطر ابتلا به این نوع از سرطان را در خود کاهش دهید :
استعمال دخانیات را کنار بگذارید: اگر که دخانیات مصرف می کنید فورا آن را متوقف کنید. اگر هم که تا کنون استعمال دخانیات نداشته اید به هیچ وجه به سراغ استفاده از آن نروید. استعمال دخانیات چه به صورت دود کردنی و یا جویدنی سلول های دهانتان را در معرض خطر مواد شیمایی محرک سرطان قرار می دهد.
از میوه ها و سبزیجات متنوع استفاده کنید: یک رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات را برای خود انتخاب کنید. ویتامین و آنتی اکسیدان های موجود در آنها، ممکن است به کاهش خطر ابتلای فرد به این نوع سرطان کمک کند.
از تابش بیش از حد نور خورشید به لب های خود جدا بپرهیزید : تا جایی که ممکن است با ماندن در سایه از پوست و لب های خود در برابر تابش شدید نور خورشید محافظت نمایید. از یک کلاه با لبه های پهن طوری که کاملا تمام صورت شما از جمله لب ها را سایه بیندازد استفاده کنید. همچنین می توانید از محصولات ضد آفتاب مناسب لب ها بعنوان بخشی از مراقبت های روزانه ی خود استفاده نمایید.
بطور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید: از دندانپزشک خود بخواهید تا دهانتان را برای یافتن بخش های غیر عادی که نشان دهنده ی این سرطان و یا تغییرات پیش از وقوع سرطان است را مورد معاینه قرار دهد.
با بخش دوم مقاله همراه ما باشید.
منبع:لینک
بدون دیدگاه