کهنسالی یا سالمندی یکی از مراحل زندگی است. در واقع پیری بیماری نیست بلکه یک جریان زیستی است که کلیه افراد بشر را شامل شده و نمیتوان آن را متوقف کرد. بنایراین اگرآمادگی های لازم برای آن از سوی فرد، جامعه و حاکمیت وجود داشته باشد، می تواند به خوبی و با کمترین عارضه برای فرد و اطرافیان وی طی شود.
سالمندان گروه خاصی از افراد جامعه هستند که مانند سایر اقشارجامعه نیازهای مختص سن خود را دارند. مراقبت از این افراد به دلیل فراوانی بالای بیماریهایی نظیر فشار خون، بیماریها ی قلبی ، سکته و دیابت، سرطان، بیماریهای تنفسی، بی اختیاری ادرار، کاهش قدرت بینایی و شنوایی، ضعف های استخوانی عضلانی و اختلالات روانی نیازمند داشتن دانش، مهارت و تخصص بالا است.
در کشور ما، جمعیت سالمند روز به روز افزایش می یابد و از طرفی با صنعتی شدن جامعه و مشغله فراوان و بیشتر شدن دغدغه کاری، مراقبت از سالمند برای اعضای خانواده میسر نیست و آن ها به تنهایی نمیتوانند ازسالمند خود نگهداری کنند. در نتیجه استفاده از خدماتی در جامعه تحت عنوان خدمات پرستار یا مراقب سالمند لازم و ضروریست تا خانواده ها به راحتی بتوانند به آن ها اطمینان کنند و سالمندان خود را به آن ها بسپارند.
پس از پایان این دوره فراگیران باید:
- دانش و تجربه کافی درباره ویژگی ها و نیازهای سالمندی را به دست می اورند.
- امکان ارائه مدرک معتبر مراقبت از سالمندان و کمک های اولیه را دارند.
- برنامه مراقبتی متناسب با نیازهای سالمند را تهیه نمایند.
- برخورداری از مهارت های ارتباطی بین فردی
- آرامش خود را در موقعیت های پر استرس حفظ نمایند.
- سالمند را تا مطب پزشک و اماکن مورد نیاز حمل و نقل و یا جابجا نماید.
- علایم بیماری ها را ثبت نماید و هر گونه تغییر در وضعیت سالمند را به پزشک گزارش نماید.
- در حمام کردن و لباس پوشیدن به سالمند کمک نماید.
- بر مصرف داروهای خوراکی و موضعی بر طبق دستور پزشک نظارت داشته باشد.
به صورت کلی، دارندگان مدرک سالمندیاری از امکان اشتغال در فرصت های شغلی زیر برخوردار خواهند بود :
- نگهداری از سالمندان در مراکز درمانی
- مراقبت از سالمندان در مراکز توانبخشی
- مراقبت از سالمندان در مراکز مراقبتی مانند سرای سالمندان
- نگهداری از سالمند در منزل
مدرک این دوره از طرف جهاد علوم پزشکی تهران ارائه می شود و قابلیت ترجمه دارد. ( جهاد دانشگاهی نهادی است عمومی و غیر دولتی زیر نطر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دارای شخصیت مستقل و از لحاظ اداری تابع مقرراتی است که در چارچوب اختیارات قانونی، مجوز برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی خود را از کمیته تخصصی آموزش پزشکی این نهاد دریافت می نماید.)