آنتی‌بیوتیک

آنتی‌بیوتیک و مقاومت بدن در برابر انواع آن

آنتی بیوتیک

 

اکثر افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار آنتی بیوتیک مصرف کرده‌اند.
ولی تصور کنید اگر دفعه‌ی بعد با مصرف همان آنتی‌بیوتیک، تاثیری مشاهده نشود، چه باید کرد؟
ممکن است خطری، جان بیمار را تهدید کند.

باکتری‌‌ها یکی از اجزای داخلی اکوسیستم‌ بدن ما هستند.
ما بدن خود را با بسیاری از این موجودات ریز به اشتراک گذاشته‌ایم.
آن‌ها می‌توانند علت بعضی از مشکلات جدی سلامتی در انسان‌ها محسوب شوند.

در بدن‌ انسان، تقریبا به تعداد سلول‌های بدن باکتری وجود دارد.
باکتری‌ها مثل انسان‌ها دارای اشکال و فرم‌های مختلفی هستند.
بعضی از آن‌ها برای بدن خطرناک‌اند.
برخی با یک تلنگر فعال شده و برای ما خطرساز می شوند.
بعضی از آن‌ها بی‌ضررند.

پس از کشف باکتری‌ در دهه‌ی ۱۹۲۰ و پس از جنگ‌جهانی دوم، ما از آنتی‌بیوتیک برای مقابله با باکتری‌های بیماری‌زا و دور نگه‌داشتن آن‌ها استفاده می‌کنیم.

اما در حال حاضر مقاومت به آنتی بیوتیک در حال رشد است.
بر طبق گزارشات مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در آمریکا، هر سال حداقل دو میلیون‌وچهل‌ونه‌هزار مورد بیماری به‌علت مقاومت به داروهایی که برای درمان عفونت‌های باکتریایی و قارچی از سوی پزشکان تجویز می‌شود، به‌وجود می‌آید.

جهش، یک پدیده‌ طبیعی

 DNAباکتری‌ها، مستعد جهش‌اند.
جهش، قسمتی از تکامل طبیعی آن‌ها به‌شمار می‌رود و این امکان برایشان فراهم می‌شود که به‌طور پیوسته محتوای ژنتیکی خود را در مسیر تطابق بیشتر با محیط تغییر دهند.
وقتی یک باکتری به‌خاطر این جهش‌ها نسبت به یک آنتی‌بیوتیک مقاوم می‌شود، بقیه باکتری‌ها می‌میرند و این باکتری زنده می‌ماند و شروع به تکثیر می‌کند.

چقدر زمان می‌برد تا باکتری که زنده مانده است تکثیر شود؟

متاسفانه باید گفت به احتمال زیاد باکتری تکثیر پیدا کرده و مقاومت را به نسل بعد ازخودش منتقل خواهد کرد.
سپس باکتری‌ها در آن محیط غالب خواهند شد.

هم‌چنین باکتری‌ها قادرند ژن‌های خود را به‌وسیله‌ی انتقال افقی ژن به سایر باکتری‌ها انتقال بدهند.
اتفاق بسیار نادر است.
باکتری‌ها موجودات پرتحرکی هستند و فرصت کافی برای تماس با سایر ارگانیسم‌ها و انتقال ژن‌های جهش یافته‌ی خودشان را در اختیار دارند.

مبارزه با آنتی بیوتیک

مطالعه‌ای که اخیرا نتایج آن در Nature Communications منتشر شده است اذعان دارد که باکتری اشرشیا کولی و سایر باکتری‌های خانواده انتروباکتریا با آنتی‌بیوتیک‌های متداولی که استفاده می‌شوند، مقابله می‌کنند.

ژنی که mar نامیده می‌شود و در بیشتر گونه‌های خانواده انتروباکتریا مشترک است.
بعضی از پروتئین‌هایی که توسط این ژن کد می‌شوند، می‌توانند باعث بیان ژن‌های دیگر شده و نهایتا منجر به مقاومت بدن به آنتی‌بیوتیک شوند.

باکتری‌ها از دو مکانیسم برای مقابله با آنتی‌بیوتیک استفاده می‌کنند:

حفاظت از DNA خود در برابر اثر آنتی‌بیوتیک‌های فلوروکینولون و جلوگیری از وارد شدن داکسی‌سایکلین به داخل سلول باکتریایی.

مکانیسم‌های کشف شده در بسیاری از گونه‌های باکتریایی مشاهده می ‌شوند و امید است تا این تحقیقات منجر به تولید داروهای جدیدی برای درمان عفونت‌های باکتریایی شوند.

امروزه سازمان بهداشت جهانی (WHO) از مقاومت به آنتی‌بیوتیک به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تهدیدات سلامت جهانی، امنیت غذایی و توسعه‌ی پایدار یاد می‌کند. و از همه کشورها می‌خواهد نسبت به این موضوع حساسیت ویژه‌ای به خرج دهند.

 

منبع: لینک

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.